torstai 7. helmikuuta 2019

Kurkistus alueliikuntaan - yhteistyöllä helsinkiläiset liikkeelle

Vuosi 2018 vaihtui suorastaan ryminällä! Suomen pimeä mutta omalla tavallaan kaunis syksy ei ole koskaan tuntunut kuluvan yhtä vauhdilla kuin viime syksynä! Joulukuussa kävin Vierumäellä noutamassa Liikunnanohjaaja (AMK) -tutkintotodistuksen sekä kiitollisena sain kaksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulun stipendiä: hyvästä koulumenestyksestä sekä opinnäytetyöstä, joka iloisena yllätyksenä palkittiin kaikkien AMK-koulutusohjelmien lukukauden parhaana opinnäytetyönä. Samalla olen saanut tarttua työelämään kiinni Helsingin kaupungin liikuntapalveluilla alueliikuttajana. Kerron nyt, mitä työ on tarkemmin sisältänyt sekä ennen kaikkea haluan kertoa, mitä olen itse vastavalmistuneena eniten oppinut tai parhaimmillani saavuttanut sorvini äärellä!

 Kiitollinen Eero! Kansainvälisten asioiden kordinaattori Mairit Pellinen mahdollisti opintojeni arvokkaat kansainväliset kokemukset.

Alueliikuttajan työ on ollut hyvin monipuolista! Päivittäin ohjaan ryhmille matalan kynnyksen liikuntaa lähellä asukkaita mitä värikkäimmissä toimintaympäristöissä; uimahallin, terveysasemien ja palvelutalojen kuntosaleilla, nuorisotalon salissa sekä seurakuntakodissa! Tapulin seurakuntakoti muuntuu yllättäen suorastaan liikuntahalliksi, kun tuolit ja pöydät löytävät paikkansa seinustalta, ja lattia täyttyy kolmestakymmenestä jumppamatosta ja rentoutuvasta venyttelijästä. Olen saanut paljon kiitosta ohjauksistani osallistujilta, mutta koko ajan riittää kehitettävää - kannustaa liikkeelle tärkeintä kohderyhmää eli terveytensä kannalta liian vähän liikkuvia, kenellä fyysinen aktiivisuus ei vielä ole osana omaa arkea. Hieno yhteistyö nuorisopalveluiden ja sosiaali- ja terveystoimialan kanssa on tarjonnut olosuhteet liikuttaa asukkaita lähellä koteja, kun kaupungin liikuntahallit sijaitsevat Jakomäki-Tapulista muuten linja-automatkan päässä. Alueliikunta on tehnyt sosiaali- ja terveystoimialan kanssa yhteistyötä tavoittaakseen alueliikunnan kohderyhmää osallistumaan mukaan toimintaan.

Kiitolliset asiakkaat

Liikunnan ohjaamisen ohella vierailen eri yhdistyksillä ja tapahtumissa kertomassa alueliikunnasta ja luennoimassa tahi keskustelemassa terveysliikunnasta. Pidän liikuntainfoa Jakomäen terveysasemalla, jossa annan liikuntaneuvontaa sekä vinkkejä aktiivisuuden lisäämiseen ja oman liikuntaharrastuksen aloittamiseen. Palveluketju on toiminut: Terveysaseman fysioterapeutti on vinkannut asiakastaan alueliikunnan liikuntainfosta, asiakas on tullut juttelemaan kanssani ja innostunut osallistumaan alueliikunnan tunneille. Lopulta parhaimmassa tapauksessa liikunnasta on tullut osa asiakkaan arkea, kivut ovat lievittyneet ja fyysinen kunto on parantunut. Tämä on antanut minulle itseluottamusta liikuntaneuvonnan antamisesta ja asiakkaan onnistuneesta innostamisesta lähteä liikkumaan tai esimerkiksi parantaa ruokailutottumuksiaan.

Seurakuntakodista jumppasali

Jakomäessä ja Tapulikaupungissa toimii vahvat ja hyvinkin aikaansaavat alueen toimijoiden verkostot, joiden remmiin hyppäsin syksyllä mukaan. Liikunta-, kulttuuri- ja nuorisopalveluiden kanssa yhteistyössä aktivoimme alueen asukkaita tapahtumien ja yhdessä järjestetyn toiminnan kautta. Olen saanut työkokemusta työskennellä moniammatillisessa yhteistyössä ja kuinka yhdessä kehittää alueen toimintaa. Olen muun muassa saanut kannustavaa palautetta alueen yhdyskuntatyöntekijältä, jonka mukaan "Kenttä on hyvin jalkautunut kentälle."

Kaiken ohella liikuntapalvelut on yhdessä ahertanut liikkumisohjelman äärellä ja ratkaissut pulmaa, kuinka lisätä helsinkiläisten arkiaktiivisuutta! Innostuin tästä, koska yhdessä kollegoiden kanssa saimme suunnittelupalaverissa myös pyrkiä kehittämään kaikkien helsinkiläisten arkiaktiivisuuden lisäämiseen mahdollistavia toimia. Tuntuu ammatillisesti palkitsevalta ja motivoivalta saada vaikuttaa isoon kohderyhmään! On kyllä myös ollut silmiä avaavaa, miten valtava kaupunki Helsinki lopulta on, liikutettavia kaupunkilaisia riittää! Nyt muuten helsinkiläisillä on oivallinen mahdollisuus vaikuttaa itse tämän hienon kaupungin kehittämiseen osallistuvan budjetoinnin OmaStadin kautta - käy lukemassa lisää!

"No one is you, and that is your power."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti